Afspraak maken of spoed

0294-20 00 20

Korte Muiderweg 2a

1382 LR Weesp

Jonkheer Huydecoperstraat 1a

1393 NV Nigtevecht

Elke werkdag open van

Maandag - Vrijdag 8:00 - 17:00

Griepvaccinatie

De brieven voor de jaarlijkse Griepvaccinatie kunt u deze week ontvangen. Op de dag dat wij de vaccinaties geven, houden wij rekening met het Coronavirus.

Prik datum: 21 oktober 2021

Ook dit jaar verloopt het misschien anders dan dat u van voorgaande jaren gewent bent.
Als praktijk gaat het ons om de veiligheid en de gezondheid van u (onze patiënten) en die van onszelf. Om dit risico zo laag mogelijk te houden zijn wij genoodzaakt extra maatregelen in acht te nemen.

Deze maatregelen worden allemaal toegelicht in de uitnodiging die u heeft ontvangen als u binnen één van de risicogroepen valt. In dit verdere bericht kunt u meer informatie vinden over de griepvaccinatie. Heeft u daarna nog eventueel vragen, neem dan contact op met ons.
29-09-2021

Wat doet de griepprik?
Elke winter krijgt gemiddeld één op de tien mensen griep. Griep wordt veroorzaakt door het griepvirus, ook wel influenzavirus genoemd. Griep gaat makkelijk over van de ene mens op de andere., Dit gebeurt door hoesten, niezen, praten of door elkaar een hand te geven.

De griepprik verkleint de kans op griep. Ook zorgt de griepprik ervoor dat u minder ernstig ziek wordt als u toch de griep krijgt. De griepprik zorgt ervoor dat uw lichaam afweerstoffen tegen griepvirussen maakt. Twee weken na de griepprik heeft u genoeg afweerstoffen. Een griepprik werkt alleen tegen de echte griep (‘influenza’), dus niet tegen verkoudheid. U krijgt geen griep van de griepprik.

Kan ik de griepprik krijgen?
De gratis griepprik is bedoeld voor mensen die erg ziek kunnen worden door de griep. Dat zijn mensen met: een leeftijd van 60 jaar of ouder

  • een langdurige hart-of vaatziekte
  • een langdurige longziekte (bijvoorbeeld astma of COPD)
  • diabetes mellitus (suikerziekte)
  • een nierziekte
  • weinig weerstand (door een ziekte, een medische behandeling zoals chemotherapie, of medicijnen die de weerstand verlagen)

In bovenstaande situaties krijgt u in het najaar een uitnodiging van de huisarts voor de gratis griepprik.
Ook als u zwanger bent kunt u de griepprik gewoon krijgen. De griepprik is veilig voor u en uw ongeboren kind.

Werkt u in de zorg? 
Dan is het advies om ook de griepprik te halen. Na de griepprik is de kans kleiner dat u het griepvirus op patiënten overdraagt. Informeer bij uw werkgever hoe u de griepprik kunt krijgen en of uw werkgever deze vergoedt.

Zit u niet in de doelgroep en wilt u de griepprik? 
Dan betaalt u voor de griepprik en het geven van de griepprik. Sommige aanvullende verzekeringen vergoeden deze kosten (gedeeltelijk).

Wanneer de griepprik halen?
U kunt de griepprik het beste halen tussen half oktober en eind november. 
U kunt veilig naar de prikdag komen. De huisartsenpraktijk neemt maatregelen om besmetting met het Coronavirus te voorkomen. Zelf helpt u mee door 1,5 meter afstand van anderen te houden en een mondkapje te dragen.

Heeft u klachten (verkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts)?
U kunt de griepprik dan niet halen. Laat u testen op corona en blijf thuis tot u de uitslag weet. Maak een nieuwe afspraak om de griepprik te halen.

Krijgt u chemotherapie?
Voor mensen die chemotherapie krijgen is het het beste om de griepprik te halen vóór de eerste chemokuur. Als dit niet kan, kan dat ook tijdens of na de chemotherapie.

Bent u allergisch voor kippenei of antibiotica?
Bent u allergisch voor stoffen die in de griepprik zitten, zoals kippenei-eiwit of de antibiotica gentamicine of neomycine? Heeft u daar weleens een heftige allergische reactie door gehad? Neem dan contact op met de huisarts. 

Hoe werkt de griepprik? 
De griepprik zorgt ervoor dat uw afweer tegen het griepvirus verbetert.

In de griepprik zitten kleine stukjes van verschillende soorten dode griepvirussen. Die stukjes zijn onschadelijk. Ze zorgen ervoor dat uw lichaam afweerstoffen gaat maken tegen het griepvirus. Twee weken na de griepprik heeft u genoeg afweerstoffen.

Wordt u na deze twee weken besmet met het griepvirus? Dan kunnen de afweerstoffen het griepvirus onschadelijk maken. De afweerstoffen zorgen er dus voor dat u niet of minder ziek wordt van het virus. 

De griepprik beschermt u alleen tegen de meest voorkomende griepvirussen. U bent dus niet beschermd tegen andere virussen, zoals het virus dat verkoudheid geeft. 

Waarom elk jaar een nieuwe griepprik? 

  • De griepprik beschermt ongeveer een half jaar. Heeft u vorig jaar de griepprik gehad, dan beschermt deze prik niet meer tegen de griep deze winter.
  • Het griepvirus verandert regelmatig. U kunt dus elk jaar opnieuw griep krijgen. Daarom is het belangrijk om elk jaar een nieuwe griepprik te halen. Zo kan uw lichaam elk jaar nieuwe afweerstoffen aanmaken.
  • In de griepprik zitten elk jaar andere griepvirussen. Deskundigen voorspellen welke griepvirussen de komende winter het meest zullen voorkomen. In de griepprik komen stoffen die passen bij die virussen.

Voor- en nadelen van de griepprik
Voordelen 

  • De griepprik maakt de kans kleiner dat u griep krijgt.
  • Als u na de griepprik toch griep krijgt, bent u minder ernstig ziek:
    • De griepklachten zijn vaak minder erg.
    • De kans op een andere ziekte, zoals longontsteking, is kleiner.
    • De kans is kleiner dat uw ziekte erger wordt door griep. Door griep kan bijvoorbeeld een longziekte of diabetes erger worden.
    • De kans is kleiner dat u overlijdt door griep of door de gevolgen van griep.
  • Met de griepprik beschermt u ook anderen in uw omgeving tegen het griepvirus.

Nadelen

  • U kunt na de griepprik 1 of 2 dagen een gevoelige arm hebben. De plaats van de prik op uw arm kan pijnlijk, rood of dik zijn.
  • U kunt zich na de griepprik een paar dagen minder goed voelen. Dit is geen griep. U kunt van de griepprik zelf géén griep krijgen.
  • Soms heeft iemand eerder een allergische reactie gehad op het eiwit van kippeneieren of de antibiotica neomycine of gentamicine. In dat geval kan iemand allergisch reageren op de griepprik.
  • De griepprik beschermt niet helemaal tegen griep. Soms krijgt iemand die de griepprik heeft gehad toch griep. De griepklachten zijn dan vaak minder erg.

Ernstige bijwerkingen van de griepprik komen niet vaak voor. 
Heeft u een bijwerking na de griepprik? Meld dit dan bij de huisarts of op www.lareb.nl (de website van het Bijwerkingencentrum).

U kunt meer lezen over de griepprik:

  • op de website van het RIVM 
  • over wat er in de griepprik zit: bijsluiter
  • in het Engels, Turks of Arabisch: RIVM