Praktijkondersteuner GGZ
Zorg voor geestelijke gezondheid en welzijn in de huisartsenpraktijk
In deze huisartsenpraktijk werkt een praktijkondersteuner huisartsen voor geestelijke gezondheidszorg, kortweg POH GGZ. De POH GGZ is iemand met kennis van en ervaring in de geestelijke gezondheidszorg.
Waarom een POH GGZ in de huisartsenpraktijk?
Voor veel mensen is het prettig om niet (meteen) doorverwezen te worden naar een psycholoog of naar een instelling binnen de GGZ. De POH GGZ biedt het voordeel dat mensen met psychische vragen eenvoudig naar een deskundige binnen de huisartsenpraktijk kunnen worden verwezen.
Wat kan de POH GGZ voor u doen?
De POH GGZ bespreekt samen met u uw klachten en vragen. Het is ook mogelijk om over de geschiedenis van uw klachten te praten; en over wat u al geprobeerd heeft om van uw klachten af te komen. Het eerste gesprek duurt ongeveer 45 minuten. Voor een vervolgafspraak wordt meestal een half uur gerekend.
Vervolgens adviseert de POH GGZ u en uw huisarts over een mogelijke aanpak van de klachten. Dit kunnen een aantal vervolggesprekken bij de POH GGZ zijn. Ook is het mogelijk dat er een advies wordt gegeven voor verdere behandeling of begeleiding. Daarbij kan gedacht worden aan eHealth modules, zelfhulpwebsites, een psycholoog of een GGZ- instelling. Sinds 2014 wordt behandeling door een psycholoog of een GGZ–instelling alleen vergoed bij een psychiatrische diagnose.
De POH GGZ kan u helpen door:
- het verhelderen van het probleem
- het geven van voorlichting over klachten, oorzaken en mogelijke oplossingen
- het geven van advies over behandeling en eventuele verwijzing
- het geven van kortdurende begeleiding in de huisartsenpraktijk
- het nazorg verlenen na behandeling in de GGZ
De POH GGZ heeft een beroepsgeheim. Dat betekent dat hij of zij alleen met anderen over uw situatie praat, tenzij u daar toestemming voor heeft gegeven.
Hoe maakt u een afspraak bij de POH GGZ?
In overleg met u kan de huisarts u doorverwijzen naar de POH GGZ en een afspraak maken.
Kosten
De kosten worden vergoed door de basisverzekering, net als de huisartsenzorg. Uw eigen risico wordt niet aangesproken.